Het hopexperiment is van start gegaan. Eigenlijk begon ik daar in het najaar al mee, maar inmiddels is er ook iets te zien. En dat is nog niet veelbelovend. Maar alle begin is moeilijk en van klooien leert men.
Van bier naar hop
Ooit was er een plan om bier te gaan brouwen in Spanje. In mijn Amsterdamse keuken ging de ketel regelmatig op het vuur en ik vond het zo leuk dat ik heb overwogen om professioneel te
In de wereld van de FIRE-bloggers heeft men het schijnbaar weleens over de ‘latte factor’, leerde ik vandaag. Alle kleine uitgaven die je ongemerkt doet. Zoals je koffie to go op het station. Nou lust ik geen koffie, maar er is wel een ander drankje dat ik weleens drink. Bier.
Mijn eigen latte factor
Collega-blogger Geldnerd heeft uitgerekend hoeveel geld hij thuis in zijn eigen koffie-apparaat gooit. En ik zou natuurlijk geen knip voor mijn neus waard zijn als
Wordt er eigenlijk nog weleens gebrouwen in Casa Lonica? Weinig, weinig… Nadat ik het plan voor Hopping Sheep Brewing in de wilgen hing, werd bier brouwen weer gewoon een hobby. De frequentie van het thuisbrouwen ging flink omlaag en vanaf eind augustus 2016 kwam het een tijdje helemaal stil te liggen.
De voornaamste reden dat ik nu weer aan het brouwen ben? Om de voorraden op te maken. En nou ja, een hele goede tweede: brouwen is gewoon hartstikke leuk
Dit is een van de twee crowdfunding projecten waar ik in geïnvesteerd heb. Brouwerij Kees, een bierbrouwerij die is opgericht door een echte vakman, die zijn sporen in de bierwereld toen allang had verdiend.
Mijn andere investering zit – niet geheel toevallig – ook in een brouwerij: Oedipus Brewing. Jongens (mannen inmiddels) waar ik bewondering voor heb. Ze hebben zich met veel enthousiasme in een groot avontuur gestort. En ze blijken verdomde goed in wat ze doen.
De gunfactor
Op 2 juli vond het ONK thuisbrouwen plaats: het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers. Ik streed mee met deze vier meesterwerken. Een mooie aanleiding om jullie eens even bij te praten hoe het eigenlijk met het bierbrouwen staat.
Speciaal opgeleide keurmeesters van het BKG keurden alle 550 ingezonden bieren en gaven ze punten van 0 (onmogelijk) tot 100 (ook onmogelijk). Laat ik het zo zeggen: vanaf 80 punten is je bier echt goed, in de brede range van 60
Ik schat dat ik mijn vliegticket in november al geboekt heb. Samen met mijn Raad van Toezicht was ik tot de conclusie gekomen dat ik niet vroeg genoeg kon beginnen met netwerken in de Spaanse bierwereld. Ik struinde het internet af naar geschikte gelegenheden en kwam al snel het Barcelona Beer Festival tegen. Zo ongeveer hét evenement als het op Spanje en bier aankomt: 70 taps met in totaal ruim 350 verschillende bieren van brouwers over de hele wereld en
Eigenlijk was ik er zodra mijn Raad van Toezicht was vertrokken wel uit. Als ik dan toch zou gaan ondernemen in 2016, dan de meest haalbare en minst risicovolle optie: Tekstbureau Lonica. Ik ging aan de slag. Totdat ik gisteravond toch weer brouwinstallaties zat te bekijken op internet.
Ze waren misschien tien minuten weg. Gedachteloos checkte ik Facebook. Ik stuitte op een aanbieding voor een online cursus SEO schrijven. Ik had al eerder over die cursus nagedacht, maar nu
Het begon in september 2014, ergens op de Veluwe. Ik liep daar met een zeer goede vriendin. We hadden het erover dat we nog steeds niet wisten wat we later wilden worden. Een terugkerend thema. Stikjaloers waren we op Mannen Met Hobby’s. Mannen die zich helemaal konden verliezen in één ding. Die daar alles van wilden weten en hebben, die daar oeverloos over konden praten met andere mannen met dezelfde hobby. Wij hadden dat niet.
Brouwen
“Maar jij hebt
“Op zich goed bier. Mis klein beetje de fruitigheid van de hop. Er zit wel voldoende hop in (niet samentrekkend). Mooie moutigheid.” Was getekend, de keurmeester van de Open Gildekampioenschappen 2015.
Woehoe! Mijn allereerste wedstrijdbier scoort 80 punten! Het commentaar van de keurmeester klinkt misschien niet heel uitbundig, maar 80 punten is best goed. Iedereen die lid is van een bierbrouwgilde kon aan deze wedstrijd meedoen. Wolter, een medelid van de Amsterdamse hobbybrouwvereniging De Bierkaai, stuurde het allerbeste
Tadaa, dit zijn Rosie en Flora! Rosie is vrij complex geworden, met een flinke bak groene thee, Simcoe hop, een Engelse gist en best wat alcohol. Flora is lichter uitgevallen, een frisbitter gevalletje met drie Amerikaanse hopsoorten.
Rosie en Flora slijten hun oude dag bij El Paraíso del Burro. Omdat ik daar zes weken een geweldige en betekenisvolle tijd heb gehad, wilde ik graag iets voor het Ezelparadijs terug doen. En zo bedacht ik het ezelbenefietbier. Toen ik