Dag 36
Er gloort verandering aan de horizon. Voordat het zo ver is, komen er nog wel een paar weken confinamiento bij. Een update over van alles.
Acht weken
Het lijkt erop dat we hier over de helft zijn. Na ruim vijf weken lockdown komen er nog drie bij. Vanaf 10 mei wil de Spaanse regering heel langzaam een beetje lucht gaan geven. Hoe is nog onbekend. Het is vrijwel zeker dat het niet overal in Spanje in hetzelfde tempo zal gaan. En of we echt aan de desconfinamiento kunnen beginnen, hangt van de curve af.
Ik zeg het jullie eerlijk jongens, een paradijs is geen paradijs meer als je er opgesloten zit. Ik zou het heel leuk vinden om weer eens wat anders te zien dan dat weergaloze uitzicht op de Picos de Europa. En om weer eens iemand in het echt te spreken, in plaats van via een scherm.
Twee positieve tests
Het zou veel schelen als ik het gevoel had dat ik met dat thuisblijven een nuttige bijdrage lever aan de bestrijding van het virus. Maar dat is niet zo. In de gemeente waar ik woon (qua oppervlakte zo groot als Amsterdam) zijn sinds de uitbraak twee bevestigde gevallen van Covid-19 geweest. Twee. Eentje daarvan ken ik, want dat was mijn huisarts. Die testte positief op 8 maart, nu zes weken geleden.
Het is zelfs zonder afstand houden, handen wassen en mondkapjes moeilijk om hier besmet te raken. Ik zou volkomen veilig op bezoek kunnen bij vrienden in de buurt of een wandeling kunnen maken in de natuur. Maar het mag niet.
Toerisme
Er is gelukkig wel een beetje goed nieuws voor Spaanse kinderen. Die mogen vanaf 27 april onder strikte voorwaarden eindelijk weer eens naar buiten.
Wat er vanaf 10 mei gaat veranderen is nog onduidelijk. De verwachting is dat de snelheid per autonome regio, per provincie en wellicht zelfs per gemeente verschillend zal zijn. Afhankelijk van waar de besmettingshaarden zitten. En omdat je op het platteland nou eenmaal veel minder risico loopt dan in Madrid. Maar het zal allemaal zeer behoedzaam gaan. Het ziet er nog niet erg hoopvol uit, zeker niet voor het toerisme. En dus ook niet voor de vrienden en familie die bij mij langs wilden komen.
Kalfjes
Zo. En verder gaat het hier ook gewoon zijn gangetje. Het is een echte Asturiaanse lente. Aardig wat wind, prachtige wolkenpartijen, af en toe zon en regelmatig regen. En zo hoort het ook. April is de een-na-natste maand van het jaar. Het ruikt heerlijk in het bos.
De koeien mochten anderhalve week geleden weer naar buiten. En dan zijn ze altijd nogal uitgelaten, dus het was een wilde boel bij mij in de wei. Inmiddels staan er in mijn andere wei ook koeien. Het is een geklingel van jewelste en af en toe doen ze een wedstrijdje wie het hardst kan loeien.
Er is ook weer volop grut. De buurman liet me een pasgeboren lammetje zien en vandaag stuurde hij een filmpje van een moederkoe die haar pasgeboren kalf waste. Ze worden hier gelukkig niet van elkaar gescheiden.
Werk
De eerste coronacrisisweken werd het doodstil qua schrijfwerk. Gelukkig is daar inmiddels verandering in gekomen. Ik ben sinds de afgelopen week weer lekker bezig en er komt nog meer werk aan. En dat is erg fijn als er verder bijna niks te doen is.
Nou ja, niks te doen. De tuin begint een aardige woestenij te worden. Het spuit er allemaal uit met dit weer. De klei is nogal verzadigd van de regen en daardoor eigenlijk niet te bewerken. En gras maait ook niet zo lekker als het nat is. Maar voor de insecten is het een feestje en bedden onkruidvrij maken heeft toch niet zoveel zin als je niks kunt planten.
Verse groente
De moestuin staat er een stuk leger bij dan vorige lente, maar toch gebeurt er nog wel wat. De strijd tegen de zwarte luis op mijn tuinbonen gaat gewoon door en de strijd tegen de slakken op mijn spitskool heb ik eigenlijk al een beetje opgegeven. Een buurvrouw die bijen houdt voert in mijn tuin een strijd met de Aziatische hoornaar. Een uit de kluiten gewassen wesp die hier als exoot oprukt en het op de honingbij voorzien heeft. De buurvrouw hangt vallen in mijn bloeiende bomen en struiken en heeft zo al heel wat van die beesten gevangen.
De knoflook is bijna klaar om geoogst te worden, de spinazie komt op (ik had nog zaad van vorig jaar), de eerste aardbeien beginnen te kleuren en ik heb aan het begin van de confinamiento nog de hand weten te leggen op wat preistekjes. De tuin levert ook alweer te eten op: doperwten, snijbiet en sla. En in het kruidenhoekje staat peterselie, rozemarijn, oregano en tijm. Allemaal nog van vorig jaar. Verder levert de buurvrouw weer citroenen, groeit de munt uitbundig en eet ik vanavond opnieuw verse brandnetelsoep.
Boodschappen
Voor de rest van mijn eten moet ik gewoon naar de supermarkt. De enige reden waarvoor ik nog op pad ga. Altijd middenin de siësta, want dan eet de politie blijkbaar ook. Omdat ik nog nooit ben aangehouden, weet ik nog steeds niet zeker waar ik mijn boodschappen mag doen. Ik durf inmiddels niet meer naar mijn vaste supermarkt, want dan ben ik vrijwel zeker in overtreding. Te ver. Er zijn twee andere supermarkten dichterbij. Daar ga ik nu maar heen, maar het zou kunnen dat zelfs dat niet mag. Er is nog dichterbij namelijk ook nog een kruideniertje waar je stokbrood, sla, wat blikvoer en een pak melk kunt kopen. En daarmee blijf je ook in leven.
Verder kom je hier nauwelijks nog aan spullen. Online bestellen is de enige mogelijkheid, maar de bezorgtijden zijn enorm opgelopen. Ik wacht inmiddels twee weken op mijn tuinstoeltjes. Als het goed is, zijn ze er over een week. Er is ook goed bier uit Baskenland onderweg. Ik kan best een tijdje zonder, maar die confinamiento begint nu wel heel lang te duren.
Haardvuur
En zo kabbelt het leven voorlopig nog wel even voort. Ik lees wat, ik volg het nieuws, ik loop (illegaal) kleine stukjes door het bos en ik stook op kille dagen een vuurtje. Als ik daar met een glas wijn en een poes op schoot bij zit, dan lijkt het leven bijna wel normaal.
Het wordt nog wennen als er straks ooit weer een tandje bij kan.
Comments
Hallo Lonneke, ik woon in Italia en hier hebben we net zulke strenge regels als in Spanje.
Ook wij mogen alleen met certificaat boodschappen doen, en ik mag 200 meter lopen met de hond. Heel zwaar, vooral voor mensen die geen tuin hebben. Gelukkig ook hier misschien vanaf 4 mei iets meer vrijheid…
De mensen in Nederland denken dat ze in lockdown zijn, maar ik kan jullie verzekeren mensen, jullie zijn in een soort vrijwillige quarantaine!
Veel sterkte, Lonneke, laten we maar moed houden!
Groeten van Nora.
Jij ook sterkte daar! Ik hoop dat de situatie bij jullie ook snel verbetert. Ik ben inderdaad dolgelukkig met mijn grote tuin!
Klopt precies Nora… het komt neer op vrijwillige quarantaine. En dat schijnt (hier althans) heel redelijk te werken.
Lonneke, je had het over de opgelopen bezorgtijden. Is je reserve-lader inmiddels gearriveerd?
Ja! Die had ik nog helemaal aan het begin van de lockdown besteld. Inmiddels zijn de levertijden flink opgelopen.
Wat fijn dat de regels voor kinderen versoepeld worden, het lijkt me echt vreselijk voor gezinnen om in een klein appartement te moeten blijven….!
Ja, ik kan me er eerlijk gezegd niks bij voorstellen hoe dat moet zijn. Misschien 60 of 70 m2, zonder buitenruimte en vaak nog met uitzicht op een blinde muur of een luchtkoker. En dat ruim zes weken lang. Dat is voor kinderen gewoon een gevangenis.
Toen ik hoorde over de nieuwe verlenging dacht ik al meteen aan jou. Wat je zegt: zonder buitenruimte en in een klein huis met veel mensen is het zeker nog veel erger, maar ik zou inderdaad al helemaal gek worden als ik in jouw situatie zit. Zeker omdat het zo zinloos voelt dat je je aan zoveel regels moet houden.
Ja we mogen maar blij zijn dat we in Nederland een intelligente lockdown hebben en het ook nog lijkt te werken.
We mogen gelukkig nog naar buiten met die mooie weer.
Ik zou denk ik ook gek worden als ik zes weken binnen zou moeten blijven.
Sterkte daar!
Ja het is en blijft heftig al die regels maar de ziekte krijgen en er aan onderdoor gaan is nog veel heftiger. Helaas is een tante van mij er aan overleden.
Vallen voor hoornaars???
Vertel!
Hoe doet ze dat? Waar maakt ze het van?
Ik ben heel nieuwsgierig en niet zonder reden!
K hoor graag. Alvast bedankt!
Sterkte, we denken aan je!
Geen idee eerlijk gezegd. Zij heeft ze gekregen van de overheid volgens mij. Het zijn een soort plastic bekers met aan de bovenkant een kleine opening waardoor ze naar binnen kunnen vliegen. In die bekers zit een vloeistof, ik geloof iets met alcohol erin.
Gecondoleerd met je tante!
¿Qué pasa si voy a un supermercado alejado de mi casa?
Lo ideal es ir a hacer de compra al establecimiento más cercano, pero en este caso, los agentes también son flexibles. Por ejemplo, no es lo mismo ir a un supermercado que esté relativamente cerca (aunque no sea el de al lado del domicilio) que recorrerse 7 kilómetros para hacer la compra.
Ik heb dit gecopieerd uit de Huffington Post.
De maximum toegestane afstand is 5 km vanaf je huis. Succes met de boodschappen.
Hahaha! Mijn vaste supermarkt is 21 km rijden, de dichtstbijzijnde supermarkten zijn op 12 km en ja, binnen 5 km vind ik zo’n kruideniertje waar je een stokbrood en een krop sla kunt kopen.
Dank je wel!
Hi Lonneke! Ik heb vorige week je boek gekocht. Leest heerlijk weg! Jouw gevoel van ‘ik moet buiten zijn’ heb ik dus ook. Ik wil meer buiten zijn. Maar buiten zijn in Amsterdam (waar ik ook woon) is toch niet helemaal wat ik daarmee bedoel. Ik wil hier niet lang meer blijven. Ook ik wil in de toekomst meer richting de natuur. Buiten leven. Corona geeft ons ruimte om creatief na te denken over hoe we dat willen bereiken. En in wat voor vorm. Vandaag werd ik wakker met: een kleine zorgboerderij in het Noorden van het land! Waar een klein aantal pre-pubers met rugzakje terecht kunnen. Met flinke moes- en pluktuin. En misschien een opvang voor een handvol diertjes. En ook nog eens heel veel dichter bij mijn familie. Niet iets voor nu. Maar wel voor over een jaar of 5. Funda leert: absoluut haalbaar. Ik heb dus weer een heerlijk project om serieus over na te denken!
Dank voor je inspiratie! <3
Ah, wat supercool om te lezen! Fijn dat je plezier beleeft aan mijn boek en je plan klinkt super om aan te gaan werken!