Inhaalrace met de tuin
Ik kon me er nauwelijks toe zetten tijdens de lockdown. Begin mei was de moestuin meer een oerwoud. Maar ik heb me erdoor geploegd. Een tuinupdate en een twijfel.
#1 Duurbetaalde tuinbonen
Oeh, wat zijn boterzachte tuinbonen zo vanuit de tuin op je bord lekker! Maar toch denk ik niet dat ik ze dit jaar weer zaai. Man, wat een strijd heb ik moeten leveren. Ik had in februari al zwarte luizen op mijn planten. Had ik nog zó vroeg gezaaid. Eind oktober de eerste lichting al en begin december de tweede lichting. Met het idee dat ik dan lekker lang tuinbonen kon eten.
‘Lekker lang’ werd twaalf dagen. In die twaalf dagen heb ik denk ik zes keer tuinbonen gegeten. Ze waren goddelijk, maar daarvoor heb ik wel bijna twee maanden gevochten tegen die kleine zwarte vreetmonstertjes.
#2 Doperwten met grootheidswaanzin
Ik had deze winter ook voor het eerst doperwten gezaaid. Gekregen van de buurvrouw. En ach, altijd leuk om nieuwe dingen uit te proberen. Het bleken makkelijke planten. Geen plagen, niets aan te doen.
Maar het zijn wel megalomane planten voor zulke mini-erwtjes. Ze namen de hele boel over. Zetten mijn aardbeien in de schaduw en sloegen hun tentakels uit in mijn Asturiaanse perzikboom. En daarna moet je heel veel peulen oogsten voor heel weinig mini-erwtjes. Ik zeg leuk voor een keertje.
#3 De wraak van de courgette
Nee, dan een courgetteplant. Die blijft maar produceren. Niet tegenop te eten. Vorig jaar kwam er na veel aandringen van de buurvrouw een klein stekje in de tuin. Ik hoefde namelijk niet zo nodig courgettes. Vond het een wat saaie groente.
Ik oogstte er 33 en werd fan. Dit jaar ben ik al acht courgettestekjes verder. Er leven er op dit moment nog twee. De eerste drie plantte ik nietsvermoedend. Drie leek me een beetje veel, maar ik kon altijd de beste houden. Een dag later was er vrijwel niets meer terug te vinden van mijn stekjes. Opgegeten door de slakken.
Waar ik vorig jaar de oorlog verklaarde aan de rupsen, heb ik dit jaar een grondige slakkenhaat ontwikkeld. Wij hadden hier namelijk wél gewoon een goed nat voorjaar en het was hier een waar slakkenparadijs. Overal waren die krengen in grote getale te vinden.
Ik kocht drie nieuwe stekjes en legde op aanraden van een buurvrouw een dikke beschermingswal van as om mijn plantjes. Daar waren die beesten allerminst van onder de indruk. In een paar dagen tijd waren de drie volgende stekjes met huid en haar opgegeten.
Toen kocht ik er weer twee. Die ik zorgvuldig opkweekte in potten. Een paar dagen geleden vond ik ze groot genoeg om ze in de tuin los te laten en sindsdien tel ik elke ochtend na het opstaan hun blaadjes. Ze leven nog, maar ze zijn zeker niet ongeschonden.
Misschien is het wel de wraak van de courgette. Ik hoefde ze toch niet zo nodig?
#4 Van oerwoud naar moestuin
#5 Twijfels
En ondertussen steken de twijfels de kop op. Is dit nu wel de manier? Het is een continue strijd met wat wij onkruid noemen. Je hebt je hielen nog niet gelicht of overal popt weer groen omhoog waar je het niet wilde hebben. Zeker in dit seizoen kun je de boel nog geen week laten verslonzen.
Het is gewoon niet logisch. Die plantjes willen de aarde bedekken. Kale aarde is kwetsbaar en aan het weer overgeleverd. En ik zit daar maar tegenin te gaan.
De bedden waarin de tuinbonen en de Asturiaanse berza stonden heb ik leeggehaald. Die aarde moet uitgeput zijn. De berza heeft er meer dan een jaar gestaan. Verder stonden er voor de tuinbonen ook al spruiten. En knoflook. Ik besloot dat de aarde rust mocht krijgen. En plempte een flinke lading koeienmest op de bedden.
En nu denk ik: zit ik dus ladingen stikstof op die grond te dumpen om het maar weer zo snel mogelijk geschikt te maken voor de volgende snelproducerende planten. En ondertussen word de tuin geplaagd door rupsen, zwarte luis en slakken. Hier gaat iets mis met het evenwicht. En de stoorzender ben ik.
Ik ga mijn permacultuurliteratuur er maar weer eens bij pakken.
#6 Nieuwe oogst in aantocht
Maar ondertussen heeft deze stoorzender de tuin wel weer aardig vol staan. Dit seizoen wordt er nog eentje van traditioneel tuinieren. In aantocht:
- Knoflook – hangt nu bijna twee weken te drogen, veel kleiner dan vorig jaar, dus dat vergt ook nog wat onderzoek
- Uien – minder in aantal dan gewild, want nadat ik de eerste lading had gekocht en geplant begon de confinamiento
- Spitskool – een stuk minder groot dan de reuzen van vorig jaar, want de slakken hebben als een malle huisgehouden
- Sla – serieel geteeld, de eerste lichting is inmiddels op, van de tweede staat er nog één krop, de derde is in aantocht en de vierde vandaag geplant
- Paprika – hopen op wat warmer weer…
- Pepers – milde pimiento de padrón en pikante pepertjes, ik weet niet meer wat wat is, maar dat proef je vanzelf
- Prei – de eerste lichting is bijna klaar, de tweede lichting ging vandaag de grond in
- Savooiekool – als opvolger van de spitskool, de eerste rupsen zijn inmiddels waargenomen
- Courgette – who knows
- Snijbonen – ze klimmen als een gek
- Aardappel – spontaan gaan groeien tussen de compost
- Snijbiet – good old snijbiet, wel wat minder dan vorig jaar…
- Selderijknol – leuk, leuk, gekregen van een buurvrouw, die koop je hier bijna nergens
- Romanesco – van dezelfde buurvrouw, bedreigd door slakken
- Aubergine – ook een nieuw experiment, benieuwd of dat hier lukt zonder kas
- Pompoen – ik kreeg vijf plantjes van een vriendin en er leeft er nog eentje, ook weer het werk die slijmerige veelvraten
- Spruitjes – van zaad uit Holland, vorig jaar erg lekker van gegeten
- Boerenkool – ook zaad uit Holland, de oogst viel vorig jaar tegen, maar het ziet er nu veelbelovend uit
Als het een beetje wil, eet ik deze zomer en herfst dus toch nog volop uit eigen tuin. En als ik een beetje bijblijf met onkruid- en beestjesbestrijding. Ik vind het leuk hoor heus. Maar iets zegt me dat ik een rare strijd aan het voeren ben met de natuur.
O, en nog een toegift naar aanleiding van twee reacties op mijn blog. Zo eindigden mijn tuinbonen vorig jaar. Keurig tussen de dille en ik liet de zwarte luizen en de lieveheersbeestjes het lekker met elkaar uitzoeken. Geen tuinboon gegeten…
Comments
Mijn man doet een beetje goedkoop supermarkt bier in jam potjes, graaft deze her en der tussen de planten in de tuin. Hoera, de slakken zijn meer verzot op bier dan plantjes, dus ‘s ochtends kun je de dronkaards zo wegkieperen in de vuilbak. Je bent dan wel een slakkenmoordenaar…
Ja, en het lijkt me een nare dood…
Hey Lonneke, wij hebben dit jaar voor het eerst tuinbonen in de tuin. Inderdaad helemaal vol met de zwarte bonen luis. We hebben er werkelijk waar helemaal niks aan gedaan. Toen kwamen de lieveheersbeestjes, die aten en legden eitjes. de larven maakte het werkje af (die eten tot wel 150 luizen per dag!). Resultaat: grote gezonde planten vol met bonen. En bijna alle.luizen zijn verdwenen. De natuur lost het prima op, als je de luis durft te laten zitten is er genoeg voedsel voor de dieren die de luizen eten.
Wat fijn dat dit bij jullie zo goed heeft uitgepakt! Vorig jaar heb ik de natuur inderdaad zijn gang laten gaan en dat hebben de tuinbonen niet overleefd. Er komen bij mij ook lieveheersbeestje op, maar lang niet genoeg om al die zwarte krengen op te vreten.
Vorig jaar draaide hier de docufilm ‘The little big farm’ .Een stuk land werd in een aantal jaren ontwikkeld tot een gebalanceerd zelfvoorzienend ecosysteem. Aanrader, die film!
In het begin hadden ze ook telkens weer andere plagen te bestrijden en telkens werd dat weer op een natuurlijke manier opgelost. Ze hebben ook een forse strijd tegen slakken gevoerd, de uiteindelijke oplossing bleek een groep eenden (of waren het nou ganzen..) rond laten lopen. Ik vond de film erg leerzaam en boeiend. Moest eraan denken toen ik je stukje las.
ja, die wil ik nog steeds een keertje kijken!
Dille tussen de tuinbonen zaaien helpt prima tegen zwarte luis. Bij mij geen luis te zien!
Ja, die dille stond vorig jaar ook tussen mijn tuinbonen. En toch zijn ze helemaal opgevreten door de zwarte luis…
Waren het trouwens wel erwten en geen peultjes? Zien nl. uit als peultjes. Herkenbaar aan het “ staartje “ . Erwten hebben geen staartje.
Is Berza een koolgewas?
Ja, het waren echt doperwten. Die op de foto zijn nog niet rijp. De schil was echt niet te eten. En ja, berza is een typisch gewas voor deze streek. Lijkt een klein beetje op boerenkool, maar het groeit op dikke, hoge stammen.
Wat is je “corona” tafeltje mooi geworden! Wat heb je als voegmiddel gebruikt en heb je het afgelakt?
Met de tuinbonen zou ik helemaal klaar zijn. Voor al dat geploeter en de summiere opbrengst ben je vlotter klaar als je een pot of verse tuinbonen bij de supermarkt koopt. Of is dat in Spanje niet te koop? Het scheelt heel wat irritatie!
Succes je moestuin!
Dankjewel! Ik heb de voeg gebruikt die ik hier nog in de schuur kon vinden. Alle winkels waren dicht. Het is dezelfde voeg die ook gebruikt is voor het betegelen van mijn schouw. Aflakken heb ik niet gedaan. Het tafeltje zal vast niet het eeuwige leven hebben…
Tuinbonen uit pot halen het niet bij verse tuinbonen. Maar misschien dat er hier in het seizoen ook wel verse tuinbonen te koop zijn.
Ik las laatst ergens (ik weet niet meer op welke blog) dat afrikaantjes helpen tegen aaltjes, wellicht ook tegen slakken? Misschien ook een laag met schelpenzand of grid langs de hele tuin? Ik heb maar een zeer klein groententuintje dus ik sla de slakken dood met een steen. Klinkt barbaars maar het is een snelle dood zonder dat ik wellicht per ongeluk andere dieren vergiftig met blauwe korrels.