Mijn moestuin in september
Het is weer tijd voor de MoestuinRendementsMeter. Wat bracht de moestuin op in september? Alles omgezet naar lokale supermarktprijzen. En nog iets over hete pepers, spruitjes en de buurvrouw.
Bespaart een moestuin geld?
Ik wilde heel graag een moestuin. Omdat het leuk, lekker, gezond en duurzaam is en enorm veel voldoening geeft, maar ook omdat het me zelfvoorzienender maakt en het geld bespaart. Ik was benieuwd in hoeverre dat laatste echt zo is en besloot de proef op de som te nemen.
Sinds het begin van dit jaar hou ik precies bij wat de moestuin kost en wat ie oplevert: hoeveel had ik voor dezelfde groente anders betaald in de supermarkt? Ik tel hierbij alleen mee wat ik oogst en opeet of weggeef. Wat mislukt, wat ik aan groente krijg of wat ik voor niks in de natuur vind, blijft buiten de statistieken.
September oogstmaand
Zoals voorspeld was augustus de topmaand, maar september deed het nog steeds heel erg leuk. Ik oogstte 10 pimientos de padrón, 11 pompoenen, 3 preien, 4 komkommers, 23 aardbeien, 3 rode kolen, 51 spruiten, 19 goudbessen, 12 courgettes en 13 paprika’s.
Samen vertegenwoordigden deze groenten een lokale supermarktwaarde van 34,47 euro. En dat betekent dat de MRM er nu zo uit ziet. Totaal heeft de moestuin tot nu toe 157,25 euro opgebracht. Ik begin in mijn eerste jaar al aardig in te lopen op de uitgaven.
Kneiterhete pepers
Ik wilde dit jaar heel graag chilipepers verbouwen. Die kun je hier niet vers in de winkel kopen en ze zijn in allerlei Aziatische gerechten eigenlijk onmisbaar. Maar al mijn pogingen om uit zaadjes plantjes te kweken strandden.
Als troost nam een vriendin in juli uit Amsterdam twee verse peperpakketten, een grote pot sambal en nog een pot knoerthete Surinaamse gele sambal mee. Ik kon overwinteren.
Pepers verbouwen was niet gelukt, maar de pimiento de padrón deed het fantastisch. Heerlijke eenhapspaprikaatjes die je bakt in hete olie en besprenkelt met grof zeezout. Het eten is Russische roulette, want één op de acht à tien is heet. Zie het moestuinrendement van juli voor een verdere toelichting.
In augustus merkte ik dat naar mate de maand vorderde de verhouding heet/niet heet een stijgende lijn vertoonde. Tot het moment dat élke pimiento de padrón waar ik mijn tanden in zette kneiterheet was. En nu is dus zomaar mijn wens vervuld en heb ik planten in mijn tuin die vol hangen met hete pepers.
Plus de voorraad uit Amsterdam.
Spruitjes!
Ik had ze met mijn leven verdedigd, maar de rupsen begonnen de strijd te winnen. Ze vraten die arme planten helemaal kaal. En spruitjes zijn hier dus net zo cruciaal als hete pepers. Ze liggen namelijk niet vers in de supermarkt.
Toen ik in september in Nederland was, waren ze tot mijn verbazing al te koop. En dus aten mijn ouders en ik die avond spruitjes. Had ik ze toch maar mooi binnen! Terug in Asturias zei Rebecca dat er eigenlijk best nog wat spruitjes aan mijn gehavende planten zaten.
En zo at ik in een week tijd twee keer spruitjes. Een keer van de Appie en een keer uit eigen tuin. Raad maar welke het allerlekkerst waren.
Gekapitteld door de buurvrouw
De rupsen hadden het trouwens niet alleen op mijn spruitjes voorzien. De berza in het bed ernaast had nog veel meer van ze te lijden. Berza is een typische groente uit Noord-Spanje. Voor zover ik weet, bestaat er alleen Galicische berza en Asturiaanse berza. De planten staan op de foto bovenaan.
De buurvrouw had me in februari maar liefst achttien berzastekjes gegeven. Deze zomer groeide er een heel berzabos in mijn tuin. Terwijl twee van die gigantische bladeren meer dan genoeg zijn voor een maaltijd voor één persoon. Ik heb de rupsen dus maar hun gang laten gaan. Hadden zij er tenminste lol van.
Maar daar dacht de buurvrouw anders over. Uitmoorden die rupsen! Fijnknijpen tussen je vingers. En anders gif. Ecologisch uiteraard, net als de blauwe slakkenkorrels waar we eerder een discussie over hadden gevoerd. Ik zei tegen de buurvrouw dat ik het berzabos ging uitdunnen tot een stuk of vier planten en beloofde om daar goed voor te zorgen. Meer dan genoeg voor wat winterse stamppotten straks.
Zo gezegd zo gedaan. ‘Maar je moet al die troep ónder die planten ook weghalen!’ maande de buurvrouw. Die ‘troep’ is prachtige mulch van oude berzabladeren. Het beschermt de aarde tegen felle zon, houdt het water vast en het onkruid tegen. Ik had al maandenlang niet meer hoeven wieden in mijn berzabos.
Ik heb inmiddels geleerd om dit stapsgewijs aan te pakken. Dus ik heb nu alleen een beetje geknikt. Als ze er de volgende keer weer over begint, ga ik voorzichtig proberen uit te leggen dat ik die bladeren bewust laat liggen. De keer daarna zeg ik dan gewoon dat ik een wat raar mens ben uit de grote stad. En dan lachen we er samen om.
Verrassingsgroente
Verder kan ik de septembermaand samenvatten als: nauwelijks tegenop te eten. Ik oogstte twee soorten pompoenen. De schuur ligt al vol, maar er komen er nog minstens tien aan. Ik heb ook alweer drie rode kolen weggezet. Wat een prachtplant is dat toch! Eentje zelf, eentje met logés en eentje gedoneerd aan het Ezelparadijs. Ik heb geluk dat ze in twee verschillende bedden stonden en dat ze daardoor in twee verschillende snelheden groeiden. Ik heb nu dus heel even rode koolpauze.
Er kwam ook een verrassingsgroente tevoorschijn. ‘Hé, die pompoen lijkt wel een komkommer!’ zei Rebecca. Het was een komkommer. En ik vond er nog drie tussen de pompoenen. Hoe dat kan? Het enige wat ik me kan bedenken is dat de pompoenen in een bed stonden dat eerder gebruikt is om de compost uit de keuken in te storten en dat er stiekem wat is gaan kiemen.
Mijn tuin zit vol feestelijke verrassingen. En eergisteren kwam de buurvrouw vertellen dat de tuinbonen en de knoflook nu al de grond in kunnen. Zo eet ik straks zelfs nog zonder vriezer, wecken en fermenteren het jaar rond uit de tuin!
Comments
Ja, noem me maar een knusse muts, maar ik vind dit dus heerlijk om te lezen. Ik hoop op meer verhalen en straks in het voorjaar op een nieuwe editie!
Haha, dankjewel! Ik had juist al een tijdje de indruk dat niemand op mijn moestuinverhalen zit te wachten 😉
Ha Lonneke,
Nee, joh…de berichten zijn juist heerlijk om te lezen.
Nee, niet denken ik kap ermee.
Overigens is een moestuin rendement veel meer van alleen de euro’s vind ik. Het is bewustwording, bewustzijn, het is weten wat de aarde en plant doet zodat jij wel of juist niet kunt eten enz.
Ik vind moestuinieren dus altijd zinvol en dit in de meest brede zin dan de betekenis.
Heerlijk toch al dat goede eten.
Enne die tomaten…was het de aardappelziekte?
Want tomaten doen het echt overal mits je de juiste dingen doet en rendeert altijd vanwege een zaadje en een giga opbrengst. Zou het uitzoeken en gewoon weer proberen hoor…is echt te leuk, net als je pepers.
Groetjes, Manon
Het is zeker veel meer!
Ik weet niet meer hoe die ziekte heette, had een hele moeilijke naam. Maar ik heb begrepen dat het tot wel vier jaar in de grond kan blijven zitten en dat aardappels er inderdaad ook vatbaar voor zijn.
Nee ik lees ze ook erg graag hoor!
Ik zou me geen al te grote zorgen maken. Zelfs een moestuinverhaal weet je boeiend te maken om te lezen met mooie foto’s erbij.
Haha duidelijk, dankjulliewel!
Keek al uit naar de rendementsmeter.!
Geheel in deze stijl berekende ik de supermarktprijs van de door familie geoogste groenten. Dat was 40 euro.
Nee, ik doe niet aan oogsten. Genoeg zelfpluktuinen.
Een nichtje gaat niet moestuinieren, maar met haar gezin lid worden van herenboerderij. Een project van natuurmonumenten. Instappen met €1000 per persoon plus €10 per week per persoon.
Dat is een dure hobby. Maar het zijn groene rakkers.
Mijn moestuinblogs werden het slechtst gelezen. Het frustreerde. Het gevoel van vrijheid, de betere smaak en die planten zien groeien. De oogst die dat ene zaadje geeft!
Het komt niet over.
Jij schrijft beter dan ik met plaatjes en verhalen en kennelijk scoren die moestuinblogs ook niet.
Hoi Lonneke,
Klopt…… Phytophora( spreektaal fi-tof- tra). Op de plaats waar je tomaten zette en aardappels kun je 4 jaar geen groenten zetten die tot die familie behoort de zgn nachtschade familie. Je kunt er de donder op zeggen…je krijg het weer.
Echter…. op een andere plaats kan het wel. Goed om uit te zoeken wat de reden was dat de schimmel bij jou toe sloeg. Kan vocht zijn, te dicht op elkaar of het zat al in de grond.
Op de website van “diana’s moestuin” kun je werkelijk alles vinden over een moestuin. Echt een aanrader. “Diana’s mooie moestuin” is er ook zo eentje.
Je kunt je inschrijven voor haar nieuwsbrief maar op haar website is werkelijk elk denkbare groente en diens kweek na te kijken. Ook mooie recepten.
Effe googleen.
Groetjes, Manon
Ja, ik kijk vaak op Diana’s Mooie Moestuin. Hele leuke blog en superinformatief!
Dat was inderdaad de moeilijke naam van die ziekte. De grootste kans is dat het aan vocht lag, want het is hier altijd vochtig. Volgens mijn buurvrouw die al haar hele leven moestuiniert is het erg lastig om hier tomaten te kweken. Ik had zes meter verderop ook tomaten staan, maar die kregen dezelfde ziekte…
Ha Lonneke,
Ohh altijd vochtig daar. Dan kun je mogelijk een kas gaan bouwen overwegen en dan in de kas zeer weinig water geven in ingegraven flessen die je naast de plant ingraaft. Gaat het water rechtstreeks naar de wortels en houd je de luchtvochtigheid in de kas laag. Zo doe ik het in de kas.
Planten onttrekken immers ook vocht uit de lucht en wie weet lukt het zo.
Ja leuk he haar website…..goed joh dat je die kent.
Succes daar……
Wat die kas betreft komt toch de pragmaticus in mij langs… Voordat ik genoeg tomaten heb verbouwd om die kas terug te verdienen… Ik kijk pal op mijn moestuin uit en mooie kassen zijn duur. Plus dat windstoten tot 100 km per uur hier niet ongebruikelijk zijn. Hoe lekker ik tomaten uit eigen tuin ook vind, ik vind het ook wel mooi om gewoon te verbouwen wat hier gedijt.
Oke een zelfgebouwd muurkastje….is dat een oplossing?
Kassen zijn inderdaad heel duur, echter jaarrond kun je erin moestuinieren.
En een hobby waar je lol aan beleefd en ook nog eten geeft is ook een investering waard. Maar uiteraard trekt ieder daar een eigen grens.
Groetjes, Manon
Kwam toevallig op je blog. Leuk! Tip voor tomaten: kas is niet nodig, afdak wel , zodat ze niet nat worden. En misschien liever kleine tomaatjes-soorten zaaien die rijpen sneller. Doe ik hier in Nederland en elk jaar veel tomaatjes.
W.b. de Berza; denk dat t mergkool is https://www.vreeken.nl/163395-mergkool-astera
Zeker familie van! De berza hier heeft iets andere bladeren en stam en hij bloeit niet, maar verder heeft ie er veel van weg.
Geweldig die moestuin van jou en leuk zulke buren die helpen!
Ik volg je blogs met een mengeling van afgunst en bewondering. Meer moestuin ook erg welkom, zeker als deze vergezeld gaat met een rendementsmeter. Altijd leuk als een liefhebberij ook nog wat opbrengt. Hier in koud Utrecht gingen juist de Spaanse (!) pepers dit jaar als een dolle. Ik heb de zaadjes bewaard voor het volgende jaar. Hij stond uit de wind en vol in de zon mét wat oud blad op de aarde om ‘m tegen uitdrogen te beschermen. You go girl!