Het moestuinrendement van augustus

Katsjing! Augustus is oogstmaand. Zonder twijfel de beste maand voor de return on investment op mijn moestuin. En ik heb voor een heel jaar genoeg courgettes gegeten.
Strijd verloren
Eerst het slechte nieuws. Mijn spruitjes liggen vol in de vuurlinie. De rupsen hebben gewonnen. De strijd verslapte toen de hondjes hier waren. Moestuinieren mét hondjes bleek onmogelijk en moestuinieren zónder hondjes leidde tot een onophoudelijk gekef. Waarom ik toch zo ongezellig zonder hen de tuin in ging. En dus hield ik me binnen schuil.
Toen de hondjes weg waren, zag ik ze. Volwassen rupsen. Ik begon ijverig met het verwijderen van de bladeren, maar het bleek onbegonnen werk. Nu hoop ik alleen nog maar dat ik een paar spruiten kan redden voordat de planten ten onder gaan. Ik heb er nu vier op. Ze smaakten bitter. En nee, ze zijn niet meegeteld in het rendement van augustus.
Feestmaand
Maar verder was het qua moestuinrendement feest! Er was nauwelijks tegen de tuin op te eten. Ik telde 93 pimientos de padrón, 1 kropje sla, 2 porties snijbiet, 2 pompoenen, 7 preien, 26 rode uien, 32 aardbeien, 1 portie spinazie, 97 goudbessen, 10 courgettes, 2 paprika’s en 30 snijbonen.
Samen vertegenwoordigt dit alles een lokale supermarktwaarde van 44,75 euro. Katsjing! De MRM (MoestuinRendementsMeter) wordt steeds leuker.
Courgettes
Ik ben niet zo’n courgette-fan. Ze zijn niet vies hoor. Eerder saai. En dus wilde ik geen courgetteplanten in mijn tuin. Maar de buurvrouw bleef maar aandringen. Uiteindelijk ben ik gecapituleerd voor één stekje. Zo’n lullig klein plantje, twee blaadjes. Misschien ging ie wel dood.
In de maand augustus heb ik al tien courgettes van dat plantje geoogst. En ze blijven maar komen. Van die tien heb ik er zeven zelf opgegeten. In een maand tijd. Nou ja, eigenlijk zesenhalf, want een logée at er ook van mee. Drie heb ik er weggegeven.
En weet je, ik heb eigenlijk enorm van mijn courgettes genoten. Het geval wil namelijk dat ik in een jaar tijd precies nul courgettes in de supermarkt heb gekocht. Want ja, saaie groente. Maar nu moest ik wel. En dan eet je opeens een maandje een hele speciale groente die je normaal gesproken nooit eet.
Net als spruitjes zeg maar.
En lékker dat ze waren. Ik denk dat ik het erin ga houden. Courgettes als seizoensgroente. Elk jaar één stekje.
Uien: een fantastische ROI
Ik weet al aardig waar ik volgend jaar meer van wil en wat ik volgend jaar aan me voorbij laat gaan. Van de uien wil ik zeker meer! Ik heb dit jaar 30 witte en 26 rode uien geoogst. En ze zijn qua omvang niet kinderachtig.
Die 56 uienstekjes kostten op de markt 2,50 euro. De marktwaarde van mijn oogst was 17 euro. Dat is een ROI van 680%. En wederom laat ik dan al het moestuinplezier en het pure geluk als je de uien te drogen hangt in het houthok buiten beschouwing.
De pimiento de padrón doet het ook leuk. Ik kocht 6 stekjes voor 2 euro. In juli en augustus oogstte ik er al 127 (and counting), die een marktwaarde van 15,24 euro vertegenwoordigen. Maar daar staat dan weer tegenover dat mijn 6 snijbonenstekjes voor 2 euro maar 30 snijbonen hebben opgeleverd. En die hadden in de supermarkt 1,80 euro gekost.
In aantocht
Het oogsthoogtepunt heb ik nu wel gehad. In september komen er nog een paar dingen aan. Wat ik heel cool vind, zijn de paprika’s. Ik heb al twee groene opgegeten (je moet een beetje gespreid proberen te eten hè), maar in september gaan ze vast rood kleuren.
Ook in september zal er nog regelmatig courgette op het menu staan. Verder veel pompoen en rode kool. De eerste kool is zo’n beetje klaar en als ze alle twaalf lukken, dan kan ik mijn borst gaan natmaken.
Tot slot blijf ik hopen op een spruitjesmaaltje.
Comments
Ha Lonneke,
Heb je onlangs ontdekt!
Heel leuk je blog en je vertelling over je moestuin avontuur.
Prima oogst toch.
Gepureerde courgette daar een soep van maken met wat kruiden en dan kokosroom er doorheen…kun je gerust invriezen of zelfs dagen achter elkaar eten. Zou maar twee stekjes zetten. Het rendeert so wie so met eigen eten kweken hoor..veel lol vooraf en onbetaalbare spanning tijdens het groei proces. Je komt nergens waar je geld uit kunt geven doordat je verleid wordt. Zou maar lekker blijven zaaien en oogsten.
En wat een mooie rode kool..ben je het debacle van de spruiten zo vergeten.
Groetjes, Manon
Hoi Manon, er ging inderdaad al courgettesoup de vriezer in en ik heb al aardig wat kopjes op 🙂 De tuin in lopen om te bedenken wat je gaat eten is echt honderd keer leuker dan de supermarkt!
Lonneke, wat staat je tuin er prachtig bij (jaloers!). Wel balen van die spruitjes, hopelijk kun je er nog wat van oogsten voor de plant helemaal kaal gevreten is…
Dankjewel! Het is zulke vruchtbare aarde 🙂
Heb je ook al eens gedacht aan courgette bloemen? Die zijn óók eetbaar, je kunt ze vullen, en het ziet er prachtig uit! Het levert dan wel weer een courgette minder op natuurlijk…..
Wij hebben trouwens ook een hondje uit Spanje geadopteerd ( “Happy dogs Maspalomas, Gran Canaria” ). Het is inderdaad dweilen met de kraan open, maar elk gered dier is er één.
Bedankt weer voor je leuke verhalen.
Wat leuk dat jullie een adoptiehond hebben! En die bloemen is een goed idee voor als ik de courgettetoevoer niet meer aan kan.