Lonneke Lodder Lonneke Lodder
  • Home
  • Tekstschrijver
  • Blog
  • Boek
  • Over mij
  • In de media
  • Het team
    • Manu
    • Isa
    • César
    • Aura
  • Contact
  • Home
  • Tekstschrijver
  • Blog
  • Boek
  • Over mij
  • In de media
  • Het team
    • Manu
    • Isa
    • César
    • Aura
  • Contact
  • Home
  • Bierbrouwen
  • Het verschil tussen juist en lekker

Bierbrouwen

03 jul

Het verschil tussen juist en lekker

  • 2 comments

Op 2 juli vond het ONK thuisbrouwen plaats: het jaarlijkse Open Nederlands Kampioenschap voor amateurbrouwers. Ik streed mee met deze vier meesterwerken. Een mooie aanleiding om jullie eens even bij te praten hoe het eigenlijk met het bierbrouwen staat.

Speciaal opgeleide keurmeesters van het BKG keurden alle 550 ingezonden bieren en gaven ze punten van 0 (onmogelijk) tot 100 (ook onmogelijk). Laat ik het zo zeggen: vanaf 80 punten is je bier echt goed, in de brede range van 60 tot 80 is er allerlei ruimte voor verbetering en onder de 60… nou ja, blijven oefenen.

Mijn uitslag op het ONK thuisbrouwen:

  • Mala Hierba: 76 punten (ruimte voor verbetering)
  • Rosie’s Revenge: 76 punten (ruimte voor verbetering)
  • Daar is Jut: 70 punten (ruimte voor verbetering)
  • Lobke 16: 59 punten (blijven oefenen)

Ik kan natuurlijk prima tegen mijn verlies, maar je snapt dat die keurmeesters er niets van hebben begrepen.

(Om eerst nog even terug te komen op de vraag hoe het eigenlijk met brouwen staat: goed, maar het is anders dan het was. Ik heb mijn plannen om een eigen brouwerij te beginnen op de lange baan geschoven. Dat betekent dat bierbrouwen weer gewoon een hobby is geworden. Ik brouw nog zo’n een keer per maand en weer puur voor mijn plezier (en het lekkere bier). Ik neem mijn brouwspullen overigens gewoon mee naar Spanje. Wie weet wat daar ooit nog eens van komt.)

80 punten

Terug naar het ONK thuisbrouwen. Ik stuurde een keer eerder een bier in voor een wedstrijd. Dat was naar het Open Club Kampioenschap (OCK, er is verder ook nog een OBBK en BONK…). Daar scoorde een wat saaie Pale Ale een mooie 80 punten. Goh, dacht ik toen, als zo’n suffige Pale Ale al 80 punten scoort, dan wil ik nóg wel een keer aan een wedstrijd meedoen, maar dan met echt lekker bier!

Juist bier

En daar ging ik de mist in. Het ONK thuisbrouwen gaat niet perse over lekker bier, maar over juist bier. Over keurig binnen het biertype brouwen: de juiste kleur, de juiste hoeveelheid koolzuur, de juiste schuimstabiliteit, het juiste mondgevoel (ook daar bestaat juistheid in) en zo nog een aantal criteria. Ik was als kleuter al niet zo goed in binnen de lijntjes kleuren.

Lavendel

Neem nou Lobke 16, mijn milkstout. Omdat ik niet zo van milkstouts hou, dacht ik: ik doe er iets geks mee, ik gooi er lavendel bij. Ik liet het bier proeven aan een gezelschap van bierliefhebbers en die haalden de lavendel er feilloos uit. Untappd RoelDe keurmeester niet. Hij meende dat er heel veel kruidnagel in zat (nog geen nanogram). En dat hoort niet in een milkstout (lavendel uiteraard ook niet). ‘Géén kruiden gebruiken’ stond er op het proefformulier.

RIS (maar eigenlijk een roggestout)

Maar het commentaar op Daar is Jut deed pas echt pijn. Mijn sublieme roggestout, slechts 70 punten. Hij ging op het ONK thuisbrouwen door voor Russian Imperial Stout (RIS), want een beter passend hokje was er niet op de biertypenlijst. Het commentaar van de jury: ‘Het bier heeft weinig geur en smaak, ik mis de complexiteit van een RIS.’ Untappd LouisKlopt. Het is een heerlijke, cleane, zachte, dikke, zware stout. Zonder tierlantijnen zoals eikenhoutsnippers, kruiden of een overdaad aan caramouten. Het is het soort bier waar ik een straatje voor om fiets.

Rosie

Samen met Lobke 16 is Rosie’s Revenge het enige bier waarbij ik met gekke toevoegingen heb geëxperimenteerd. Er zit rozenbottel en hibiscus in. Ik had Rosie ingestuurd in de zogenaamde ‘vrije klasse’, de klasse op het ONK thuisbrouwen waar je mag buiten spelen. Wel binnen de lijntjes. Ik moest het bier een type meegeven en had Rosie vanwege de gist dan maar als saison aangeduid. De keurmeester vond er dit van:

“Hele mooie complexe geur en smaak. Wel iets te weinig bitter en niet droog genoeg om een saison te zijn. Complimenten voor de perfecte dosering van de hibiscusbloemen en rozenbottels. Zeker een aangenaam bier voor in het zonnetje.”

En toen wist ik het zeker. Ik ga voortaan alleen nog maar onjuiste, lekkere bieren brouwen!

Tags:bier
Lonneke

You may also like

Het einde

  • 23 september 2022
  • by Lonneke
  • in Blog
Dat was het dan, jongens. Ik stop definitief met bloggen. Het was hier natuurlijk al zeven maanden stil, dus...
Beschermd: Een update over van alles
25 februari 2022
Het water staat aan de lippen
24 november 2021
Rare jongens, die Hollanders
19 september 2021

    Comments

  1. Rob Alberts
    21 november 2016

    Brouw je nu nog bier?

    Vragende groet,

    • Lonneke
      21 november 2016

      Ik heb het er de laatste tijd helaas te druk voor, maar in de kerstvakantie gaat de ketel weer op het vuur!

Comments are closed.

Het weer in Asturias

Boekomslag
Bestel mijn boek

Categorieën

  • Bierbrouwen
  • Blog
  • Digitale nomade
  • Duurzaam leven
  • Emigreren
  • Geld
  • Het Grote Plan
  • Levenskunst
  • Pioniers (serie)
  • Spanje
  • Varia
  • Werk en inkomen

Twitter

Lonneke Lodder 🌱 Follow

Boek 'Het leven is te kort om op kantoor te zitten', Spanje, Asturias, ex-Amsterdammer, tekstschrijver, kattenvrouwtje, wannabe veganist, biersnob, gelukszoeker

LonnekeinSpanje
Retweet on Twitter Lonneke Lodder 🌱 Retweeted
tekstnet Tekstnet @tekstnet ·
12 jan

Hoe vaak je ook webteksten schrijft voor je opdrachtgevers, je eigen uithangbord maken valt nog niet mee. @LonnekeinSpanje helpt je op weg met 4 dilemma's om over na te denken. https://tekstnet.nl/4-dilemmas-voor-je-website/

Reply on Twitter 1613548632833236995 Retweet on Twitter 1613548632833236995 1 Like on Twitter 1613548632833236995 1 Twitter 1613548632833236995
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
27 dec

Het schiet nog niet echt op, 24,6% van de Spanjaarden spreekt (enigszins) Engels.
Bron: https://www.ine.es/prensa/ecepov_2021.pdf

Reply on Twitter 1607812101157916672 Retweet on Twitter 1607812101157916672 Like on Twitter 1607812101157916672 1 Twitter 1607812101157916672
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
25 dec

De beveiliging, de winkels en de horeca spelen onder één hoedje. Nog 2,5 uur over om te consumeren. 🕵️‍♀️

Reply on Twitter 1607014168988897281 Retweet on Twitter 1607014168988897281 Like on Twitter 1607014168988897281 5 Twitter 1607014168988897281
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
22 dec

¡Olé!

Reply on Twitter 1605982925232558080 Retweet on Twitter 1605982925232558080 Like on Twitter 1605982925232558080 6 Twitter 1605982925232558080
Load More

Handige Links

  • Over mij
  • Tekstschrijver
  • Contact
  • Privacyverklaring

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram

De laatste blogs

Laat je mailadres achter en je ontvangt een melding als ik ooit weer ga bloggen

Copyright Lonneke Lodder alle rechten voorbehouden - Privacyverklaring

  • Home
  • Over mij
  • Contact