Leve plantaardig voedsel

How not to die? Ik geef toe, het is niet zo’n opbeurende titel voor een boek. Het is een 412 pagina’s tellend pleidooi voor plantaardig voedsel, geschreven door Michael Greger. Het begint met een verhaal over zijn oma, die op haar 65e opgegeven wordt door haar artsen (beginnen met een verhaal, dan heb je mij al helemaal mee natuurlijk). Deze oma heeft al een aantal hartoperaties ondergaan en lijdt aan helse pijnen. Het ziekenhuis stuurt haar met rolstoel en al naar huis, zodat ze de laatste periode van haar leven thuis kan doorbrengen.
De oma van Michael Greger wordt 96 jaar oud. In wat de laatste dagen van haar leven hadden moeten zijn, zag ze een tv-programma waarin onderzoekers mensen met gezondheidsklachten over lieten stappen op plantaardig voedsel. De resultaten waren verbluffend en de oude, zieke vrouw zag het als haar laatste kans. Drie weken later kon ze haar rolstoel de deur uit doen. Haar kleinzoon genoot uiteindelijk nog 31 jaar langer van zijn oma en haar verhaal inspireerde hem om arts te worden en zich te specialiseren in de effecten van voeding op de gezondheid van mensen.
RIVM over gezond en duurzaam eten
Gisteren publiceerde het RIVM het onderzoek ‘Wat ligt er op ons bord?‘ over gezond en duurzaam eten. In het bijbehorende persbericht schrijft het RIVM: “Niet teveel eten, een voedingspatroon met meer plantaardige en minder dierlijke producten en minder suikerhoudende en alcoholische dranken: dat zijn drie kansen voor een gezonder en duurzamer voedingspatroon. Dit zal leiden tot een daling van het aantal chronisch zieken, kleinere gezondheidsverschillen tussen Nederlanders en een lagere milieubelasting van voedsel. De consumptie van minder vlees gaat bovendien samen met minder voedselinfecties.”
De cijfers liegen er niet om:
- Negen op de tien Nederlanders eten te weinig groente en fruit
- Bijna 30% van ons voedsel is van dierlijke oorsprong
- Nederlanders verspillen per persoon per jaar 47 kilo voedsel!
Er staan nog wat meer aardige weetjes in. Zo eten we gemiddeld een kilo voedsel per dag, waarvan 127 gram groente. Daarnaast eten we 280 gram aan dierlijke producten en drinken we 200 ml aan dierlijke producten per dag. Vorig jaar verhoogde het Voedingscentrum de aanbevolen hoeveelheid groente nog van 200 naar 250 gram. Er is onder wetenschappers redelijk wat concensus dat 350 tot 400 gram eigenlijk nog veel beter zou zijn, maar omdat dit zo ver buiten het bereik ligt van wat een gemiddelde Nederlander aan groente eet, begint het Voedingscentrum er maar niet aan.
Gezond eten? ‘Geen doen.’
En hier zie ik een overeenkomst met wat de Amerikaanse Michael Greger in zijn boek beschrijft. Veel van zijn collega-artsen wijzen patiënten in het geheel niet op de gevaren van hun eet- en leefgewoonten. De eetgewoonten van de gemiddelde Amerikaan liggen zó ver af van wat gezond zou zijn, ‘het zou voor mensen geen doen zijn omdat aan te passen,’ aldus veel artsen. Een rare redenering natuurlijk. Laat mensen vooral zelf bepalen wat ze haalbaar vinden. Zeker als de gezondheidseffecten zo fors kunnen zijn. In het boek haalt Greger een veelvoud aan wetenschappelijke onderzoeken aan over de effecten van voedsel op de gezondheid van mensen, bij elkaar telt het boek ruim 130 pagina’s aan noten en verwijzingen.
De effecten van plantaardig voedsel
Keer op keer trekt hij dezelfde conclusie. Mensen worden ziek van dierlijke producten (en van teveel suiker, zout, verzadigd vet en alcohol) en knappen op van plantaardig voedsel: groente, fruit, granen, peulvruchten, noten, zaden, kruiden en specerijen. Dat ‘opknappen’ zie je in allerlei waarden terug: cholesterol, bloeddruk, bloedsuikers, visceraal vet… Greger haalt veel onderzoeken aan waaruit blijkt dat het eten van (voornamelijk) plantaardig voedsel niet alleen leidt tot gezondheidswinst, maar ook tot bijvoorbeeld het verdwijnen van diabetes en allerlei andere aandoeningen. En uiteindelijk tot (een grotere kans op) een langer leven.
Bijna vegan
En ja, het gaat prima met mijn veganistische ambities. Die 80% vegan, die haal ik met gemak. Als ik het net als het RIVM in grammen zou uitdrukken, zit ik eerder op 95%. En het bevalt goed! Ik voel me inderdaad fitter. Vooral het ‘s ochtends vroeg voor de wekker uitgeslapen wakker worden is een feestje. En nee, ik weet niet of alles in het boek van Greger 100% wetenschappelijk bewezen is. Sterker nog, gezien de beperkte wetenschappelijke kennis over voedsel, weet ik eigenlijk wel zeker van niet. Wat ik wel weet: het effect van wat we eten op onze gezondheid is enorm. En die bijna vegan levensstijl, daar ga ik fijn mee door. Het is duurzaam, beter voor dieren, beter voor de aarde, beter voor mezelf… en bijster lekker!
Comments
Ik geef je helemaal gelijk! Dat is ook mijn voedingsstijl. Ik heb een tijdje helemaal vegan gegeten. Maar daar ben ik vanaf gestapt. Af en toe kaas op mijn brood, af en toe roomboter, af en toe koffie met melk en heel af en toe een stukje vlees. Verder zoveel mogelijk plantaardig. En ja, ik voel me daar heerlijk bij! Vandaag las ik bij de nos de vraag: Geen vlees, hoe kom je dan aan je eiwitten? Zoooooooo stom, dat er dan helemaal ergens onderaan het artikel iets gemurmeld wordt over peulvruchten. Waarom niet groene bladgroenten groot gepromoot? Plantaardige eiwitleverancier! Gemiste kans :-(. Zo blijft de mythe bestaan dat je vlees moet eten voor je eiwitten en melk moet drinken voor je calcium 🙁
Ik zag het ook ja. En ik zag in het RIVM onderzoek ook dat Nederlanders gemiddeld per dag slechts 4 gram peulvruchten eten! Het komt nauwelijks voor in ons klassieke voedingspatroon. Daarbij: volgens mij hebben we veel minder eiwitten nodig dan meestal beweerd wordt. Nog een wereld te winnen dus!
Klopt als een bus. Van vooral groenten eten en geen dieren al meer dan 5 jaar ben ik gezonder geworden. Vitamine B12 vergeet ik niet. Mijn Moerman dieet hielp me. Veel biologisch maar niet altijd.
Wanneer komt je kookboek nou eindelijk eens uit? 😉
Haha, er staat eerst nog een ander te schrijven boek op mijn lijstje 😉
Ik vraag me dan af wat mensen eigenlijk eten. Ik eet niet vegetarisch of veganistisch maar wel een enorme berg groenten met wat biologische eieren, roomboter en soms vis of vlees. Fruit als ‘snoep’. Zuivel eet ik niet. Volgens mij blijven mensen voornamelijk gezond door dingen die niet eten. Geen suiker, sterk bewerkte granen of rijst of zuivel. Maar ja. Je moet het wel willen natuurlijk…
Grappig! Ik eet nu ook 80-90% vegan en dat bevalt wel goed. Nog niet het idee dat ik hierdoor veel gezonder ben geworden, maar dat komt vast nog.
Hoe lang eet jij al zo?
Ik ben nu ruim 23 jaar vegetariër en sinds ongeveer een jaar gaat het meer richting veganist. Met name fors geminderd met kwark en kaas. Dat fitte gevoel komt ook door wat ik veel minder ben gaan eten. Samengevat: troep 🙂