Tuinklooien
Eindelijk is het zo ver! Ik kan helemaal los met tuinklooien. Het was een van mijn grote fantasieën toen ik met Project Lonica begon: zelf groente verbouwen en fruit telen. Ik weet niks van moestuinieren, dus ik verheug me op alle fouten die ik ga maken en alle dingen die ik ga leren.
Oude appelbomen
Het voorjaar kwam heel vroeg dit jaar. Vorige week ben ik als een malle aan de slag gegaan. Eerst moesten er twee appelbomen worden omgezaagd. Eentje stond precies in mijn uitzicht op de Picos en de andere was duidelijk al jaren niet gesnoeid (dat kon ik zelfs zien) en stond eigenlijk ook in de weg.
Het waren bovendien appelbomen voor de productie van cider en die appels zijn niet zo lekker om zo uit het vuistje te eten. En ach, het levert weer wat hout voor de kachel op.
Vrij experimenteren
Van de ene kant is het lastig als je een ongeschreven blad bent qua groente verbouwen. Je moet alles nog ontdekken, iedereen geeft je ongevraagd advies en die adviezen zijn allemaal verschillend.
Maar het is ook heel leuk, want je zit nog niet in een groef en je kunt lekker vrij experimenteren. En dingen laten mislukken en daar dan iets van leren.
Juist dat fouten mogen maken is zo lekker.
Dat was wat Siets me leerde, toen ik bij haar in Galicië aan het Workawayen was. Juist dat fouten mogen maken is zo lekker aan deze manier van leven. Op kantoor moet je dat maar durven. Hier is er niemand aan wie je je bij mislukkingen hoeft te verantwoorden in een functioneringsgesprek.
Andrés vindt permacultuur maar kansloos hippiegedoe.
Ik was in mijn tijd bij Siets erg gecharmeerd geraakt van permacultuur. Andrés vindt het maar kansloos hippiegedoe. En ik ga gewoon alles uitproberen. Zelf zien wat werkt en wat niet. Of wat ik vind werken en wat niet. En dus heb ik nu én een traditionele moestuin én een voedselbosje ernaast. Beide in primitief stadium.
Voedselbosje
Vorige week heb ik nieuwe boompjes geplant. Twee soorten kersenbomen, een citroenboom, een appelboom (met hopelijk lekkere appels) en een walnootboom. Naast de hoprhizomen (waarvan ik geen idee heb of ze nog leven) staan nu frambozen en bramen in een rijtje tegen het hek.
Verder blijft het lekker rommelig.
Ik heb er ook nog wat meerjarig spul neergezet dat ik ergens anders in de tuin had staan, zoals lavendel, goudbes en dingen waarvan ik niet precies weet wat het zijn. Verder blijft het lekker rommelig, met brandnetels, munt en paardebloemen en zo. En insecten.
Berza Asturiana
De moestuin ligt nog bijna helemaal braak. Die lente kwam onverwacht snel. Eergisteren kreeg ik van een buurvrouw stekjes van de Berza Asturiana. Een kool die op een lange, dikke steel groeit en doet denken aan boerenkool. Smakelijk en heel gezond.
Geen idee of ik aan oogsten toe kom, want ze hangen er nogal sneu en slapjes bij. Misschien heb ik straks geleerd dat ze niet in de volle zon kunnen.
Kruiden
Tot slot heb ik nog een gezellige border voor mijn veranda gemaakt, waar inmiddels aardbeienplantjes staan en een kruidenhoekje komt. Dichtbij de keuken. De tijm, oregano en bieslook van vorig jaar deden het nog. Verder heb ik er vandaag dille, koriander en rozemarijn gezaaid.
Pas in 2021 ga ik denken aan een serieuze opbrengst.
Dit jaar ga ik alleen maar klooien, leren en ontdekken. Volgend jaar snap ik al een stuk meer en pas in 2021 wil ik denken aan een opbrengst die me een serieuze zet moet geven richting zelfvoorzienendheid.
Lekker langzaam leren. En fouten maken.
Comments
Klinkt goed Lonneke. Lijkt me veel voldoening geven, straks je eigen verbouwde groenten op je bord.
Maar hoezo pas 2021…er zijn toch vast wel wat lezers met goede tips hoe je dat het beste kunt aanpakken…..? 😉
Die zijn er zeker! Maar ja, stronteigenwijs hè? Heeft helemaal geen zin om mij tips te geven. Kan ik jou trouwens nog blij maken met een goed advies? Ik gebruik het toch niet.
Leuk, heel veel succes en vooral veel fouten maken 🙂
Wat ik van onze proef moes/volkstuintje nog weet is dat de aardbeien en waspeentjes het goed deden..de rest ook wel maar voornamelijk als “voer” voor slakjes en vogeltjes…geweldig tijd hadden ze in tuintje Pasja. haha
Ik vrees dat ik ook weer een snackbar ga creëren voor slakken en rupsen…
Ik neem aan dat je wel echt een tuinbroek aandoet als je gaat tuinklooien? Want anders is het levensgevaarlijk, dat weet je toch zeker wel als beginnende tuinklooier toch?!?!?!
😉
Heb je die ook in een beetje hippe uitvoering? Anders doe ik het niet hoor. Ik vind moestuinieren hartstikke leuk, maar je wilt natuurlijk wel een beetje knap staan te schoffelen. En in de winter zat ik te denken aan een roze overall met mijn naam op de rug. Die heb ik gezien bij Boer Zoekt Vrouw.
Wat fijn! En hier hetzelfde: gewoon lekker aanrommelen en dan maar zien. Wel met een theoretische basis, want de domste fouten wil ik toch graag voorkomen. Maar vooral veel experimenteren en kijken wat er gebeurt. Joepie! Jij ook veel plezier :-).
Ja klopt, eerst een klein beetje googelen of afkijken van de locals en dan gewoon klooien. En jullie ook!
Haha, goede reactie om je nergens wat van aan te trekken. Doe ik ook. Ik heb ieder jaar weer rare planten in de moestuin. Denk aan paarse wortelen enz. En ik heb toch ieder jaar de dikste aardappelen.
Maar toch 1 advies!!!! Probeer zoveel mogelijk Combinatieteelt toe te passen. Je kunt nl. niet alles naast elkaar zetten. Dan beïnvloeden ze elkaar negatief.
Verder wens ik je veel succes met tuinklooien😉
Wens je veel smakelijke hapjes van je eigen landgoed !!
Dan is het leven zo heerlijk
Ken je http://www.agrhumus.com?
Veel plezier en ik zeg niks ;))
:-)) En ja, een vriendin heeft een keer wat over ze verteld. Cursussen klinken wel leuk!
Niks mis met een beetje aanklooien. Dat levert vaak de beste resultaten is mijn ervaring.
Wat leuk om te lezen! Wij hebben een heel klein tuintje, vorig jaar komkommers in gehad, er staan aardbeien, de knoflook staat al lekker te groeien, bieslook en rozemarijn beginnen alweer mooi te komen. Ik ga binnenkort beginnen met courgettes en platte peterselie. 2 jaar terug heel fanatiek bezig met o.a. brocoli, ik weet nu dat dat ook kan bloeien 😉 De komkommers groeiden zo mega hard dat ik ze maar weggaf, dus een half zakje is echt voldoende voor ons gebruik ( alles is natuurlijk tegelijk klaar). Oh en die schattige oh zo zoete cherrytomaatjes..ohja laten wie ook opkweken….Hele terras lag ermee bezaaid want ik had geen zin om ze omhoog te laten groeien…Dus die slaan we dit jaar ook ff over. Klooien in de moestuin, het mooiste wat er is! Succes ermee!
Ik zie je temp voorspellingen. Fantastisch. Ik had daar allang mijn sjalotten gepoot. Ik mag dan wel geen verstand van tuinieren hebben, maar dat is zo makkelijk verbouwen, bewaren voor een hele winter en lekker in heel veel. Sjalotten is overigens ook het enige wat ik verbouw. Ik als liefhebber heb zelfs ooit, nou ja 5 jaren geleden dan, een setje (stuk of twintig) op een markt in Thailand gekocht, meegenomen en proberen te verbouwen, altijd kwam er wel wat, maar ik boerde wel achteruit. Ik heb er nu nog twee. Nee geen kilo´s ofzo, maar twee enkele over. Het lukt me niet. Ik denk dan maar dat het niet aan mij ligt, maar aan het feit dat de seizoenen daar anders gaan in tijd dan bij mij. Ik vind de rode het mooist en lekker, maar de strogele gaat ook hoor (dit heeft niets met Thailand te maken, effe voor de zekerheid). Mocht ik ooit, dus in de korte tijd dat ik nog leef en als ik dan nog leef eens rond deze tijd bij je in de buurt zijn. Je weet tenslotte maar nooit, zal ik zorgen dat ik wat van mijn plantgoed bij me heb. Ik lees je graag, maak er wat moois van, succes.