Voer voor antropologen
Het verschil tussen de Nederlandse polderlockdown en de Spaanse confinamiento is typisch. Heel typisch.
Jonge democratie
Half maart, toen de Spaanse confinamiento net was ingegaan, verscheen er een artikel in The New York Times: Spain, on Lockdown, Weighs Liberties Against Containing Coronavirus. Het ging precies over wat ik me in die dagen ook afvroeg. Hoe verhouden de strenge coronabeperkingen zich tot de democratische rechtsstaat?
Op zijn minst een dilemma, leek me. Bovendien schakelde de noodtoestand allerlei bevoegdheden uit van de autonome regio’s, in het meest gedecentraliseerde land van Europa. En natuurlijk maakte de journalist in zijn artikel een verwijzing naar de nog jonge Spaanse democratie.
Open zenuw
De reacties van Spanjaarden op twitter waren niet van de lucht. De man werd uitgemaakt voor hispanofoob, racist, clown en klootzak. ‘Sorry but my country’s history is not a toy for your entertainment’ schreef iemand. ‘Hoe durf je dit te schrijven nu er al 200 doden zijn gevallen’ schreef een ander. Men vroeg zich af waarom zijn accreditatie als buitenlands correspondent nog niet was ingetrokken.
De journalist had een open zenuw geraakt. Want natuurlijk zijn die coronamaatregelen cultureel bepaald. Net zoals de maatregelen in Nederland cultureel zijn bepaald. Of die in China. En ook de reacties van Spanjaarden op dat artikel waren uiterst typisch. Voer voor antropologen.
Polderlockdown
Nederland heeft een polderlockdown: laten we nou toch met zijn allen een beetje verstandig doen. Eigen verantwoordelijkheid. En anders wordt minister Grapperhaus een beetje boos op een persconferentie. Je mag best een frisse neus halen, maar denk een beetje na. Je mag best bij elkaar op bezoek, maar ga een beetje uit elkaar zitten. Niet meer dan drie mensen tegelijk. Maar dat gaan we als overheid echt niet controleren. Doe normaal, zou Rutte zeggen.
Quédate en casa
Hier in Spanje is de bewegingsvrijheid beperkt tot het absolute minimum. Quédate en casa. Blijf thuis. En als je echt de deur uit moet, dan kom je in een woud van regels terecht die streng worden gehandhaafd. In je eentje in de auto, in je eentje naar de supermarkt, alleen naar je werk als je een essentieel beroep hebt en met een verklaring van je werkgever op zak. Kinderen zijn hier al weken niet meer buiten geweest.
Je gaat alleen voor absolute noodzaak de deur uit. Zeker niet voor je plezier.
Eenzame kampeerder
En dus werd er in de eerste dagen van de lockdown een zeezwemmer op de bon geslingerd. Er was in de verste verte niemand te zien, het was bewolkt en de zee was hooguit elf graden. Maar niemand mocht in zee zwemmen, dus hij ook niet.
Deze week werd met een helikopter een eenzame kampeerder gespot, middenin de Picos de Europa. Deze man bleek daar al sinds februari te zitten. Hij kreeg een boete wegens het schenden van de confinamiento en moest terug naar zijn huis in Gijón.
Nederlandse reflex
Ik merk dat ik als Nederlander moeite heb met de strenge regels hier. Die hebben namelijk lang niet altijd te maken met besmettingsgevaar. Ik mag bijvoorbeeld niet meer naar mijn vaste supermarkt omdat er een andere supermarkt dichterbij is. Maar wie loopt er gevaar als ik in mijn eentje in de auto zit en een paar kilometer verder rijd?
En waarom moet dit gepaard gaan met torenhoge boetes? Men vindt dat Spanjaarden zich heel gedisciplineerd aan de regels houden. Ja duh. Als je dat niet doet, kun je zo een maandsalaris aftikken.
Mijn Nederlandse reflex. Ik ben mijn vrijheid kwijt en daar kan ik nog steeds niet aan wennen. En dat is natuurlijk ook cultuur.
Voor onze eigen bestwil
De mensen hier lijken het prima te vinden. Als je dingen aan de eigen verantwoordelijkheid van mensen overlaat, dan wordt het een zooitje. We doen dit allemaal voor onze eigen bestwil en voor elkaar. Por mi, por ti, por todos.
Wie een straaltje vrijheid zoekt is een breker. Iemand die het in zijn hoofd haalde om de duiven te voeren. Boete. Iemand die verder dan 200 meter van zijn huis de hond uitliet. Boete. De man die in de auto op weg was naar de vrouw met wie hij een relatie had. Allemaal een boete.
Ik weet dit omdat dit soort gevallen overal in de krant staan. De media rapporteren regelmatig over de hoeveelheid arrestaties en de uitgedeelde boetes. Teksten als: er waren gisteren in Oviedo 78 mensen die niet wilden begrijpen wat thuiszitten betekent.
Coronahoesters
Ik hoorde een interview met een Nederlandse korpschef op de radio. Dat het toch best lastig was hoe je in coronatijden mensen moest arresteren. Ik moest grimlachen. Dat is een probleem dat de Guardia Civíl onbekend moet zijn. Coronahoesters idem.
Ik las over een echtpaar van in de zeventig dat in Andalusië was aangehouden. Ze moesten uit de auto stappen, hun benen spreiden en hun handen op de motorkap leggen. Omdat ze met zijn tweeën naar de supermarkt wilden.
Cultuur
Het is allemaal cultuur. De Nederlandse aanpak van laten we nou toch verstandig doen met zijn allen en de Spaanse strengheid. En de reactie van Spanjaarden als je dat benoemt. Dat is ook cultuur.
Comments
Heel mooi stukje, mag je zo aanbieden bij Nederlandse dagbladen wat mij betreft. Verdiend een breder lezerspubliek.
Dankjewel voor je compliment!
Ik herken het ook ik vraag me af hoe noorwegen zweden dit doet. Ik denk dat het ook te maken heeft met een bepaalde vrijheid cultuur bepaald maar ook historisch bepaald in een land.
Noorwegen weet ik niet zo uit mijn hoofd, maar in Zweden zijn de scholen en de cafés nog open.
Ik sluit me volledig aan bij Tinus… Jouw stukjes verdienen sowieso een veel breder lezerspubliek. Jammer dat het niet gedeeld kan worden via Facebook, anders had ik dat zeker gedaan. Vooral om aan de mensen hier in Nederland te laten zien dat ze nog blij mogen zijn met ons poldermodel…
Groetjes en sterkte, Liz
Daar mag je zeker heel blij mee zijn! En trots op, dat ook.
Ik ben het met Tinus eens. Ik heb niet zo gek veel volgers op FB, maar ik ga je blog wel delen.
Tof, dankjewel!
Ik woon ook in Spanje. Mooi geschreven, echt heel herkenbaar 😊
Spanje heeft inmiddels eindelijk een afvlakkende curve, sinds een kleine week komen er misschien dagelijks net iets minder nieuwe zieken bij.
Zweden toonde nog tot eergisteren een stijgende lijn, de laatste dagen zijn er misschien wat minder nieuwe gevallen. Noorwegen lijkt vrij stabiel qua nieuwe gevallen.
Laten we hopen dat het in Spanje steeds beter zal gaan. En Zweden zal mogelijk uiteindelijk toch aan strengere maatregelen moeten geloven…
Het NL systeem vind ik niet zaligmakend. Het is een liberaal systeem waarin ieder individu medeverantwoordelijk is voor de gezondheid van de anderen. Maar ieder is dus ook afhankelijk van het gedrag van anderen. De een neemt de regels heel serieus want voelt die verantwoordelijkheid. De ander vindt zijn eigen lolletje toch net even belangrijker of denkt dat het zo’n vaart niet zal lopen. Hoewel media juichend berichten dat het bijna overal goed gaat, merk ik dat dit blijkbaar op veel plekken waar ik ben niet zo is. Te veel klanten die tegelijk boodschappen kunnen doen in de supermarkt en de anderhalve meterregel buiten in hun fietstas hebben laten zitten. Ander klanten wringen zich op nog geen 5 cm langs je om iets uit het rek te pakken. Hardlopers die je vaak zo dicht passeren dat hun zweet op je arm valt. Jong volwassenen die met z’n twintigen chillen in het park. Hoe meer lege flessen in het gras, hoe kleiner de afstand waarschijnlijk. Mensen houden zich net zo goed en slecht aan deze afspraken als aan andere afspraken die bedoeld zijn voor het welzijn van ons allemaal, zoals die voor maximum snelheid, appen achter het stuur en je belastingaangifte eerlijk invullen.. Ik zie daarom veel voordelen aan een centrale scheidsrechter die de regels van de match bewaakt. Als Spanje voor het NL systeem had gekozen, waren ze ongetwijfeld nog verder kopje onder gegaan in de strijd tegen het virus.
Ook maar even gedeeld op FB. Vooral omdat de cultuur in Nederland inmiddels aan het veranderen is…
Goed stukje!
Hoi Lonneke!
Wat een leuk en herkenbaar stuk heb je geschreven! Deze verschillen zijn ook voor mij, wonend vlakbij Santander, heel herkenbaar. Een aspect van de Spaanse cultuur waar ik aan moest denken na het lezen van jouw stuk is het leven in de openbare ruimte, wat voor Spanjaarden veel normaler is dan voor Nederlanders. Veel Spanjaarden gaan normaal gesproken dagelijks naar de bakker of supermarkt, drinken ergens een koffie of een cerveza en bezoeken het park, strand of plein waar ze zonder uitzondering uren blijven kletsen of zich anderzins vermaken. Daarbij wordt er zonder uitzondering veel geknuffeld en gezoend tijdens het begroeten van elkaar. In Nederland is de cultuur meer gericht op eigen huis en tuin, dus thuis een lekkere kop koffie zetten is geen probleem!
Zoals we vooral in het begin van de confinamiento zagen waren het vooral de ouderen en enkele jongeren die het niet zo nauw namen met de strenge regels. Ik denk dat deze groepen simpelweg niet de mogelijkheden zagen om niet meer dagelijks de deur uit te gaan voor brood, koffie in de bar en vrienden en buren ontmoeten in het park. Hoe breng je in hemelsnaam de hele dag thuis door als ik daar niet aan gewend ben!?
Dit culturele verschil maakt de strengere aanpak en de thuisquarantaine mijns inziens iets logischer.