Lonneke Lodder Lonneke Lodder
  • Home
  • Tekstschrijver
  • Blog
  • Boek
  • Over mij
  • In de media
  • Het team
    • Manu
    • Isa
    • César
    • Aura
  • Contact
  • Home
  • Tekstschrijver
  • Blog
  • Boek
  • Over mij
  • In de media
  • Het team
    • Manu
    • Isa
    • César
    • Aura
  • Contact
  • Home
  • Blog
  • Wanneer is een emigratie voltooid?

Blog

18 feb

Wanneer is een emigratie voltooid?

  • 16 comments

Als je in je nieuwe land een kapper en een tandarts hebt natuurlijk. Een verslag van mijn laatste ‘voor het eersts’.

Tweedehuizenland

Je kunt in allerlei gradaties emigreren. Spanje is bijvoorbeeld een typisch tweedehuizenland: veel Nederlanders wonen hier maar een deel van het jaar. In 2020 stonden 46.735 Nederlanders ingeschreven bij Spaanse gemeenten (waarvan 200 in Asturias), maar dat wil niet zeggen dat dit ook het aantal Nederlandse emigranten in Spanje is. Veel mensen zullen hier (een deel van het jaar) verblijven zonder zich in te schrijven. En andersom: veel mensen die ingeschreven staan wonen niet het hele jaar in Spanje.

Zo stonden er in het najaar van 2020 maar 15.035 Nederlanders geregistreerd bij de Spaanse sociale zekerheid. Daar sta je automatisch ingeschreven als je in Spanje in loondienst bent of als zelfstandige werkt. Tweederde van de Nederlanders die ingeschreven staat bij een Spaanse gemeente werkt dus niet in Spanje. Of in ieder geval niet wit.

Ik ben alles

In Spanje bestaat er verschil tussen ingeschreven staan bij een gemeente en inwoner (resident) zijn, in tegenstelling tot in Nederland. En dan is er ook nog een verschil tussen ‘resident’ en ‘fiscaal resident’ zijn. Bij mij is het makkelijk: ik ben alles. Ingeschreven bij de gemeente, resident, fiscaal resident en ingeschreven bij de sociale zekerheid als zelfstandig ondernemer.

Alleen mijn nationaliteit is nog Nederlands. De Spaanse nationaliteit aannemen betekent dat ik mijn Nederlandse nationaliteit kwijt zou raken en dat wil ik niet. Die keus heeft als voornaamste nadeel dat ik voor de landelijke verkiezingen wel in Nederland mag stemmen, maar niet in Spanje.

Verder heb ik in Nederland alleen nog een bankrekening, een fiets en een tas met saunaspullen.

Helemaal emigreren

Ik heb de keus om helemaal te emigreren bewust gemaakt. Half in Nederland en half in Spanje leven maken veel dingen ingewikkeld en onpraktisch. En dus is alles Spaans bij mij: ik heb een Spaans telefoonnummer, een Spaans kenteken, een Spaans rijbewijs, een Spaanse bankrekening, Spaanse verzekeringen en ik betaal Spaanse belastingen.

En dan zijn er natuurlijk nog allerlei andere dingen die je moet inregelen als je in een nieuw land gaat wonen. Ik heb een vaste garage, een huisarts, een dierenarts, een boekhouder, een zwemabonnement, drie (digitale) krantenabonnementen, vrijwilligerswerk, een badmintonclub (pré-covid19) en zelfs een schoorsteenveger. En ik ken inmiddels alle bezorgjongens van SEUR, UPS, Correos Expres, MRW, GLS, Nacex en Tipsa.

Een loodgieter

Ik heb ook een loodgieter, alleen heb ik die nog nooit gezien. Toen ik hem benaderde via whatsapp vanwege een verstopping, kreeg ik een spraakbericht van hem terug. Stap voor stap legde hij me uit wat ik eerst zelf nog even moest proberen. Zeg maar de loodgietersvariant van ‘Have you tried turning it off and on again?’ En ja hoor, dat werkte. Dus deze man blijft.

Er stonden nog slechts twee dingen op het lijstje die eindelijk eens moesten worden afgevinkt: de kapper en de tandarts. Ik ken genoeg emigranten die nog jarenlang hun vaste kapper in Nederland aanhielden. En ik ken er ook eentje die na 13 jaar nog steeds in Nederland naar de tandarts gaat. Het zijn van die dingen.

De kappersschool

Ik ging in Amsterdam de laatste jaren naar de kappersschool. Dat was een bezuinigingsmaatregel geweest. Van 50 naar 15 euro. Eigenlijk een beetje overbodig, want ik ging niet vaker dan eens per halfjaar. Ik hou er niet van, dat gefrut en die verplichte praatjes. In eerste instantie hield ik vast aan de kappersschool. Was best te combineren met bezoeken aan Nederland.

Bij het laatste bezoek zat mijn programma zo vol, dat het enige wat nog lukte een kapper ergens in de buurt van mijn ouders was. Mijn moeder en ik gingen er gezellig samen op de fiets naartoe en zij nam de praatjes met de kapper voor haar rekening, dus het was eigenlijk ideaal. En ik werd hartstikke goed geknipt.

‘Laagjes’ in het Spaans

Een halfjaar later begon de covid-ellende. Reizen naar Nederland werd heel ingewikkeld en toen nog eens drie maanden later de Spaanse kappers weer open gingen, waren er negen maanden voorbij zonder knipbeurt. Op goed geluk maakte ik een afspraak bij een lokale kapper. Ik checkte vooraf in het woordenboek nog wel even wat ‘laagjes’ waren in het Spaans.

Er was een aangename verrassing: mijn kapper zweeg bij het knippen. Ik krijg inmiddels de indruk dat ik geen toevalstreffer had. Spaanse kappers doen blijkbaar niet aan obligate kletspraatjes. Totaal tegen de verwachting in. Over haar knipkunsten was ik iets minder te spreken.

Kapper check

Maar ja, de coronacrisis duurde voort. En mijn haar groeide door. Dit keer pakte ik het anders aan. Ik besloot het in een appgroepje met (op mij na) alleen maar Asturiaanse meiden te gooien. Wisten zij een goede kapper? Een van hem tipte een kapper hier in een dorp verderop. Daar ben ik onlangs heen gegaan. En wat bleek? Ze was aardig, ze kon knippen en ze deed het snel. Ze wilde natuurlijk even weten waar ik vandaan kwam en hoelang ik al in Asturias woonde, maar het knippen ging verder in stilte. Check. Ik heb een Asturiaanse kapper.

Sluitstuk

De tandarts is een ander verhaal. Ik zit in het Spaanse ziekenfonds en de tandarts wordt niet vergoed. Ik heb de indruk dat alleen kinderen regelmatig op controle gaan en dat volwassen pas een tandarts bellen als het pijn doet. In Nederland was ik geen held, dus een lokale tandarts organiseren had nooit hoog op mijn emigratieregeldingenlijstje gestaan. Het ging dus op de Spaanse manier. Ik voelde ergens wat en dat leek me een ‘mooie’ aanleiding om werk te maken van het sluitstuk van mijn emigratie.

Contant afrekenen

De tandarts zat ergens op de tweede verdieping van een huizenblok. Hij vond mijn naam te moeilijk, dus hij besloot me ‘Ámsterdam’ te noemen. Vooruit. In tegenstelling tot wat ik in Nederland gewend was, deed deze tandarts geen rondje langs de velden. Hij ging meteen op de plek af waar ik iets gevoeld had. En meteen werden er röntgenfoto’s gemaakt. Hij stelde een diagnose en ging aan het werk. Ruim een halfuur later was het eerste deel van de behandeling klaar. Ik moest de week daarop terugkomen.

Ik vroeg hoe het met betalen ging. ‘O, dat kan de volgende keer wel. Graag contant geld meenemen.’ Natuurlijk. Een tandarts die zwart werkt. Het is een wonder dat dit land nog niet failliet is. Ik ben teruggekomen, heb hem zijn behandeling laten afmaken, maar qua tandarts zoek ik nog even verder…

Ik zeg emigratie voltooid.

Tags:emigrerenwonen in Spanje
Lonneke

You may also like

Het einde

  • 23 september 2022
  • by Lonneke
  • in Blog
Dat was het dan, jongens. Ik stop definitief met bloggen. Het was hier natuurlijk al zeven maanden stil, dus...
Beschermd: Een update over van alles
25 februari 2022
Het water staat aan de lippen
24 november 2021
Rare jongens, die Hollanders
19 september 2021

    Comments

  1. B.
    18 februari 2021

    Wat ik begrepen heb van een oud collega die haar Nederlandse nationaliteit had ingeleverd ook alles wat ze opgebouwd had voor haar pensioen ook kwijt was.
    Dat is mss een puntje waar je ook eens naar moet kijken. Misschien uit laten betalen of zo. Geen idee of dat kan.

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Ik wil mijn Nederlandse nationaliteit dus niet opgeven, maar volgens mij klopt die informatie niet. Dit vind ik over AOW: “Nee, het is voor de AOW niet nodig dat u de Nederlandse nationaliteit heeft. De AOW-uitkering wordt opgebouwd in de 50 jaar vóór uw AOW-leeftijd. De enige vereiste is dat u in die jaren in Nederland woont.” Dat je je opgebouwde pensioenrechten zou verliezen, kan ik me eerlijk gezegd ook niet voorstellen. Je kunt namelijk pensioen opbouwen in verschillende Europese landen, ook als je ‘maar’ één nationaliteit hebt.

  2. jcm
    18 februari 2021

    dag Lonneke, mijn man Bert en ik volgen al vele jaren je verhalen over emigratie, Spanje etc.
    Via je ouders horen we ook wel eens iets. We hebben grote bewondering voor je en vinden juist ook die huis- tuin- en keukenverhalen buitengewoon leuk.
    En maar hopen dat je daar nog lang mee doorgaat!
    hartelijke groet, Janny en Bert Barends (vrienden van je ouders)

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Ja, ik moet eigenlijk meer huis- tuin- en keukenverhalen vertellen hè? Dank voor jullie reactie! Indische Buurt, toch?

  3. Audrey
    18 februari 2021

    Haha, wat mooi weer dit! Cash betalen bij een tandarts, wauw.

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Ja, ik ben best wat gewend, maar hier stond ik ook raar van te kijken…

  4. HereIsTom
    18 februari 2021

    Weer erg leuk te lezen hoe dat allemaal werkt met emigratie.
    Een kapper die stil is en een tandarts die contant werkt 😉
    En een tandarts zit hier ook niet in de basisverzekering en loopt ook nog best op als je 2x per jaar gaat.
    Gaan ze in Spanje nu ook met 67 met pensioen of is dat nog steeds 55 jaar en hoeveel AOW krijgen ze daar dan?

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Volgens mij is de pensioenleeftijd in Spanje tussen 65 en 67 jaar, afhankelijk van hoelang je gewerkt hebt. AOW bestaat hier niet, je krijgt alleen pensioen als je gewerkt hebt. Het minimum is iets van 700 euro bruto per maand. En dat van die 55 jaar lijkt mij een fabeltje. Ik vind hier een staatje uit 2004 (dus alweer 17 jaar oud) en daaruit blijkt dat de feitelijke pensioenleeftijd in Spanje (61,4) in dat jaar gelijk was aan die van Nederland (61,7). https://nl.wikipedia.org/wiki/Pensioenleeftijd

  5. Suuz
    18 februari 2021

    Interessant hoe dat overal anders werkt en aanvoelt. Dat Spanje nog niet failliet is, is waar, maar is dat niet vooral dankzij noord-Europese steun? Spanje en Italië staan er niet zo lekker voor dacht ik.

    Ik zou tandarts en kapper ook echt het omslagpunt vinden. Ik ga altijd naar een kapper die 45min verderop zit en niemand anders mag het doen. Dus als ik het ook nog in een andere taal zou moeten doen…. ik geloof dat ik de kapper nog enger zou vinden dan de tandarts 🙂

    Spreek je vloeiend Spaans? En zo ja, deed je dat al voordat je vertrok, of heb je het daar geleerd?

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Europese steun helpt uiteraard, maar volgens mij gaat de recente steun vooral om leningen. En nee, ik spreek (nog) geen vloeiend Spaans. Ik red me hier prima, maar het mag echt nog een stuk beter. Het voornaamste probleem is een gebrek aan oefening. Ik werk vanuit huis en zeker sinds de covidcrisis zijn de mogelijkheden wat beperkt. Ik had al een aardige basis hoor, voordat ik hier kwam wonen.

      Echt op nul beginnen lijkt mij lastig, want vrijwel niemand spreekt hier Engels. Ik heb nogal wat ziekenhuizen van binnen gezien vorig jaar en ik heb zelfs nog nooit een arts getroffen die op het Engels overschakelde.

  6. Cecile van Berkum
    18 februari 2021

    Ha Lonneke, herkenbaar die opluchting van een stille kapper! Inderdaad zo bij de meeste kappers die ik hier in Spanje heb bezocht. ook niet vaak: 1-2 x per jaar ;).

    Ik ben een paar maanden geleden voor het eerst hier in Asturias naar de tandarts geweest. En inderdaad net als in Andalucía, alleen probleemgericht en geen complete controle. Alles went.
    Tevreden overigens met de vrouwelijke tandarts en de mondhygiëniste. Ook met de tarieven, gewoon gepind.
    Voor de volgende gelegenheid http://dentalruisanchez.com/

    Groetjes

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Ah gracias, goed om te weten dat jij daar tevreden bent! Toevallig begonnen vrienden ook al over een tandarts in Ribadesella. Zal even kijken of het dezelfde is.

  7. Nanny
    18 februari 2021

    Heel herkenbaar. Ik ben nog vrij vers als emigrant na 7 maanden Asturias, maar mijn eerste keer kapper vond ik spannend. Ik was niet tevreden en knip mijn pony voorlopig zelf. De tandarts vind ik echt lastig maar die in Amsterdam gaat met pensioen, dus ik moet.
    Seguridad Social is trouwens geen criterium of je hier wel of niet echt woont. Er zullen meer Nederlanders zijn zoals wij, die ingeschreven staan bij een gemeente maar niet bij de Seguridad Social omdat ze van hun spaargeld leven

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Nee klopt, ik heb een poging gedaan om de verschillen uit te leggen. Het komt erop neer dat niemand precies weet hoeveel Nederlanders er nou permanent in Spanje wonen. En jij dus nog zoekende wat de kapper betreft. Komt vast goed!

  8. ria
    18 februari 2021

    Ik las het bericht van het pensioen. Het klopt niet een viendin van mij is op latere leeftijd geemigreerd naar australie en heeft gewoon haar AOW minus de korting van de jaren dat ze niet in Nedeland verbleef als ik het goed heb was dit 2% per jaar. Haar pensioen bij haar pensioenfonds is gewoon het aantal jaren dat ze gewerkt heeft.

    • Lonneke
      18 februari 2021

      Het ging erom of het verliezen van de Nederlandse nationaliteit iets uitmaakt, maar volgens mij maakt dat ook niks uit voor je pensioenrechten. En inderdaad kun je in het buitenland gewoon pensioen en AOW ontvangen (over de jaren dat je vóór je AOW-leeftijd in Nederland woonde, daarbij kijken ze naar de laatste 50 jaar, dus dat is inderdaad 2% per jaar).

Comments are closed.

Het weer in Asturias

Boekomslag
Bestel mijn boek

Categorieën

  • Bierbrouwen
  • Blog
  • Digitale nomade
  • Duurzaam leven
  • Emigreren
  • Geld
  • Het Grote Plan
  • Levenskunst
  • Pioniers (serie)
  • Spanje
  • Varia
  • Werk en inkomen

Twitter

Lonneke Lodder 🌱 Follow

Boek 'Het leven is te kort om op kantoor te zitten', Spanje, Asturias, ex-Amsterdammer, tekstschrijver, kattenvrouwtje, wannabe veganist, biersnob, gelukszoeker

LonnekeinSpanje
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
19 mrt

Voor het eerst vanuit Spanje (indirect) mogen stemmen voor de Eerste Kamer. Heel andere uitslag, maar BBB deed niet mee. #KCNI

Christoph Schmidt @trouwschmidt

Correctie: PvdA nog boven Volt

Reply on Twitter 1637581296980357127 Retweet on Twitter 1637581296980357127 Like on Twitter 1637581296980357127 1 Twitter 1637581296980357127
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
15 mrt

Oef, dat de opwarming op land veel hoger is dan die 1,2 graden heb ik me nooit gerealiseerd...

Bart Verheggen @BVerheggen

Nederland is ongeveer twee keer zo veel opgewarmd (2,3˚C) als het mondiaal gemiddelde (1,2˚C).

Dat komt vooral omdat land nu eenmaal sterker opwarmt dan water (~70% van het aardoppervlak is oceaan). En door schonere lucht in EU bereikt meer zonnestraling het aardoppervlak.

Reply on Twitter 1636136300779655168 Retweet on Twitter 1636136300779655168 Like on Twitter 1636136300779655168 Twitter 1636136300779655168
lonnekeinspanje Lonneke Lodder 🌱 @lonnekeinspanje ·
31 jan

Op de valreep...

Reply on Twitter 1620417730695532547 Retweet on Twitter 1620417730695532547 Like on Twitter 1620417730695532547 2 Twitter 1620417730695532547
Retweet on Twitter Lonneke Lodder 🌱 Retweeted
maxvangeuns Max van Geuns @maxvangeuns ·
29 jan

Shell is een criminele organisatie die zelfs in de drugswereld zijn gelijke niet kent, schrijft @JamalOuariachi.

"Maar wie werd er onlangs, nadat hij zijn kind naar school had gebracht, gearresteerd op verdenking van opruiing? @LWinnips van @NLRebellion."
https://www.trouw.nl/opinie/wanneer-zien-we-in-dat-de-echte-boeven-niet-bij-extinction-rebellion-maar-bij-shell-zitten~b6e24831/

Reply on Twitter 1619817489575329792 Retweet on Twitter 1619817489575329792 66 Like on Twitter 1619817489575329792 148 Twitter 1619817489575329792
Load More

Handige Links

  • Over mij
  • Tekstschrijver
  • Contact
  • Privacyverklaring

Social Media

  • Facebook
  • Twitter
  • Linkedin
  • Instagram

De laatste blogs

Laat je mailadres achter en je ontvangt een melding als ik ooit weer ga bloggen

Copyright Lonneke Lodder alle rechten voorbehouden - Privacyverklaring

  • Home
  • Over mij
  • Contact